Medicinskt framsteg: Nytt implantat omvandlas till ben

Uppdaterad
Publicerad

Läkare vid Akademiska sjukhuset har lyckats byta ut hela 70 procent av en kvinnas skallben och ersatt det med ett skräddarsytt implantat.

– Det är ett medicinskt framsteg för det är viktigt att implantatet blir en del av kroppen, säger neurokirurgen Mats Ryttlefors på Akademiska sjukhuset.

Implantatet har tagits fram av svenska forskare och är gjort i en ny typ av material som omvandlas till patientens eget ben.

Det var i somras som han och hans kollegor lyckades byta ut nästan hela skallbenet på patienten Emuna Mehamednur. En enorm hjärnhinnetumör hade infiltrerat patientens skallben. Under två operationer på sammanlagt 22 timmar avlägsnades det mesta av tumören och 70 procent av skallbenet.

Byggde upp en ny skalle

Den nya skallen byggdes upp med hjälp av ett specialdesignat implantat gjort av ett 3D-utskrivet titannät som gjutits in i en keramisk massa som ska stimulera patientens egna benbildande celler att bygga upp nytt ben i implantatet.

Enligt tillverkaren tar det cirka 12 till 15 månader innan implantatet omvandlats till ben. Kvar finns då bara det inkapslade titannätet och rester av det keramiska materialet. 

– Det här nya implantatet ska minska riskerna för komplikationer. Med tidigare implantat i metall och plast var riskerna höga för infektion och att implantaten tunnar ut huden och till slut äter sig ut ur huden, förklarar Mats Ryttlefors och tillägger:

– Förhoppningen är att vi ska slippa de problemen. Det finns ju inga långtidsstudier än så länge, men det som finns publicerat hitintills är mycket lovande.

Hittills har cirka 300 patienters skallar och ansikten rekonstruerats med den här typen av implantat.

Skallimplantat

Implantatets titannät är inbäddat i ett keramiskt material framtaget vid Uppsala universitet.

Den keramiska massan är gjord av en komposition av olika kalciumfosfater.

Materialet suger åt sig blod och proteiner och ska omvandlas till patientens eget ben efter cirka 12 till 15 månader enligt tillverkaren.

Implantatet är godkänt för användning på människor för kranioplastik i både Europa och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.