Foto: TT

Löfven: Medieattacken allvarlig

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som står bakom helgens IT-attack mot flera svenska mediehus. Polisen samarbetar med bland andra FBI och försöker spåra det Twitterkonto som på förhand varnade för attacken.

Statsminister Stefan Löfven ser allvarligt på händelsen.

– Om man kan knäcka hemsidor på det där sättet, sätter det ju fingret på problemet i en ännu större kontext säkerhetsmässigt. Vi har påbörjat ett arbete om just cybersäkerhet och IT-strategi. Det ska göras klart så snabbt som möjligt, säger Löfven.

Det var i lördags kväll som flera svenska medier – däribland Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Industri – under flera timmar utsattes för attacken där någon eller några använt sig av virussmittade datorer som har fjärrstyrts till att överbelasta sajterna.

Hackerattack mot svenska medier

Tonar ner Rysslandsspår

– Det är en klassisk överbelastningsattack, man har fått tillgång till en stor mängd smittade datorer runt om i världen. Någon har byggt upp det här så kallade botnätet och någon har nu använt det. Det behöver inte vara samma person, det finns en marknad för sådant här, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen, till TT.

Polis arbetar nu med att samla in uppgifter från de drabbade och försöker ta hjälp av kontakter utomlands, bland annat FBI, skriver polisen på webben. Utredarna försöker också få hjälp av Twitter för att få kunna identifiera vem eller vilka som ligger bakom kontot där det på förhand varnades för attacken. Samtidigt tonar man ner uppgifterna om spår som leder mot Ryssland.

– Det finns förvisso ryska datorer med, men det behöver inte betyda att gärningsmannen finns där. Dessutom finns det många datorer med från andra länder också, säger Anders Ahlqvist.

Ygeman möter medier

Med anledning av händelsen har inrikesminister Anders Ygeman (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) bjudit in de stora mediehusen till en träff på onsdag.

– Jag kommer att ta upp den senaste tidens händelser, och de attacker som varit, och gå igenom ansvarsfördelningen mellan myndigheter och medier. Sedan ska vi ha en diskussion tillsammans om hur vi ska göra för att vara bättre rustade av den här typen och liknande attacker i framtiden, säger Anders Ygeman till TT.

Mediehusens säkerhetsarbete

Inbjudna är bland andra SVT, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten.

TT: Vad hoppas du att mötet ska leda till?

– Dels en samsyn hur vi går vidare, dels inspel till den handlingsplan som regeringen håller på att ta fram om cyber- och IT-säkerhet, så vi kan fånga upp eventuella önskemål på statens agerande. Sedan naturligtvis att vi går igenom mediehusens eget säkerhetsarbete, för ytterst är det ju de själva som ansvarar för sin säkerhet och måste se till att ha tillräcklig kapacitet för att stå emot sådana här attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerattack mot svenska medier

Mer i ämnet