Mer än varannan kvinna utsatt för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

I snart två veckor har miljontals inlägg på sociala medier i samband med #metoo översköljt nätet. Många har delat med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier, men det är långt fler som uppger att de har utsatts. Det visar en rapport från Novus.

– Om man tittar på sitt eget flöde så kan det vara lätt att tro att alla kvinnor har delat det, men det är markant mycket färre än de som uppgett att de har utsatts, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Mörkertalet kan vara stort

I Sverige uppger 64 procent av kvinnorna och 19 procent av männen att de har utsatts för sexuella trakasserier och sexuella förolämpningar. Trots det är det bara 10 procent av kvinnorna som aktivt har deltagit i me too-rörelsen och nästan inga män alls, enligt de 1.087 intervjuer som Novus genomfört i ett riksrepresentativt urval bland människor i åldrarna 18-79 i Sverige.

Kampanjen #MeToo

Trots att #metoo är en rörelse som startade på sociala medier är det ändå via de traditionella medierna som flest har tagit del av den, där 79 procent uppger att de har sett #metoo. SVT är det medium där flest har tagit del av nyheter kopplade till #metoo. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet