Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Mer hot och våld på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har hittills i år registrerat nästan lika många rapporter om hot och våld på asylboenden som under hela fjolåret. Långa handläggningstider och trångboddhet pekas ut som orsaker.

– Det är ju ett väldigt tryck på boendena. Många mår dåligt och känner en stor frustration. Då kan man bli hotfull mot våra tjänstemän eller andra boende, säger myndighetens säkerhetschef Monica Karum Bergvall till Dagens Nyheter.

Hittills i år har Migrationsverket registrerat 804 incidenter, varav 516 på boenden där asylsökande ofta får dela rum med helt främmande personer.

Andra incidenter har skett i receptioner eller vid möten med myndighetens personal. Anmälningarna rör inte bara hot och våld utan även skadegörelse, bränder och självmordsförsök.

Maktlöshet och stress

– Det kan finnas ett mörkertal av händelser som sker när vi inte är på plats. Vi har ju inte dygnetruntbemanning, säger Monica Karum Bergwall till tidningen.

Solvig Ekblad, professor i mångkulturell hälso- och sjukvårdsforskning vid Karolinska institutet, säger att många asylsökande upplever en maktlöshet under asylprocessen och att det inte är förvånande att många reagerar med stress.

– Det många behöver är struktur, aktiviteter om dagarna och att man normaliserar livet så mycket som det går, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.