Döda bin Foto: SVT

Mer pengar ska motverka bidöden

Uppdaterad
Publicerad

Plötslig bidöd har drabbat populationer av bin världen över under de senaste åren. Även Sverige har drabbats hårt. Nu ökar regeringen anslaget för att hjälpa forskningen och stötta biodlare.

Bidöden slår främst mot USA, Asien  och vissa europeiska länder. I delar av Tyskland dog 60 procent av alla bin under en period. Men även Sverige har drabbats.

– Ibland drabbar bidöden en odlare så pass mycket att man kanske rentav upphör med biodlingen, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Orsaken till bidöd är främst kvalster och bekämpningsmedel. Forskare försöker förstå mer om orsakerna till att bipopulationer slås ut och hur det kan förebyggas.

Regeringen ökar nu anslaget i vårbudgeten med 40 procent, från fem till sju miljoner kronor för att hjälpa forskarna och stötta biodlarna.

Satsningen ska också ge fler biodlare och ge större möjligheter att bekämpa sjukdomar och skadeinsekter som kan drabba bisamhällen, uppger Erlandsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.