Vinterjacka på är sannolikt att rekommendera en bra bit in i april. Foto: TT

Meteorologen: Risk att kylan blir kvar och våren dröjer – en månad

Uppdaterad
Publicerad

Det ser mörkt ut för de som hoppas att våren snart är här. En så kallad Grönlandsblockering med tung, kall luftmassa dröjer sig kvar den närmaste tiden, och SVT:s meteorolog varslar nu om att det kan dröja till slutet av april innan kylan försvinner över Sverige.
– I år är våren betydligt senare än de senaste åren, säger Nitzan Cohen.

De senaste tre åren har bjudit på blandad kompott gällande vårens intåg över Sverige, alltså när dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader sju dygn i sträck.

– 2015 var väldigt tidig, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen och navigerar runt bland SMHI:s kartor över vårens ankomst.

”Luftmassan är väldigt kall”

Cohen poängterar, med ett finger i luften, att vi faktiskt inte vet exakt hur de kommande veckornas väder kommer att bli i Sverige, prognosen blir som bekant mer osäker ju längre fram i tiden man tittar. Men, det är ändå sannolikt att vi får räkna med fortsatt låga temperaturer i stora delar av landet ett bra tag till.

– Luftmassan är väldigt kall, och det beror på något som kallas high latitude blocking, säger Nitzan Cohen.

Med detta menar han att det finns ett ”högtrycksinflytande över Arktis som pressar kalluft söderut” som sträcker sig ända från Grönland.

Högtrycksinflytandet sträcker sig ända ner mot Grönland – då uppstår en så kallad Grönlandsblockering.

Våren troligtvis här – om en månad

De lågtryck som är på väg västerifrån får ingen riktig chans att etablera sig på grund av denna typ av blockering.

– Och Grönlandsblockeringar har en tendens att vara bestående en längre tid, säger Nitzan Cohen, och fortsätter med ett oroväckande besked för de som hoppas att kalluften snart drar bort och högre temperaturer är på gång.

– Första halvan av april kommer nog fortsätta att vara kall, och ge bakslag på våren. Så vi får räkna med att det är kallt ända till andra halvan av april. Men det kan ju komma att ändra sig.

Vad betyder det för årets vår, jämfört med de senaste åren?

– Att våren i år är betydligt senare än de senaste åren, säger Nitzan Cohen.

När kommer det kännas som vår då?

– Ja, att det blir tio grader eller mer, som får hålla i sig en tid, kan mycket väl dröja till andra halvan på april.

Normalt kommer våren till södra Svealand under andra halvan av mars. I mitten av april är våren kommen till de lägre delarna av södra Norrland och när vi är framme i början av maj är vintern normalt sett bara kvar i fjällen.

  • 2017: Mellan 21 och 25 mars hade våren anlänt i hela Götaland, södra Svealand och över en bit upp längs Norrlandskusten. Bland annat hade Hudiksvall fått vår då.
  • 2016: Mellan 21 och 25 mars hade våren anlänt i hela Götaland, södra Svealand, stora delar av Dalarna och Norrlandskusten. Bland annat hade Umeå fått vår då.
  • 2015: Mellan 21 och 25 mars hade i princip hela Sverige, förutom Norrlands inland, fått vår.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer