Meteorologen: ”Sätt på vinterdäck innan höstlovet”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdar klass 1-varningar på många håll i landet. På söndag rasar det in kall luft över landet. I norr väntas en och en halv decimeter snö och i nästa vecka blir det minusgrader i södra delen av landet, enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

I norra Norrland visar prognosen att det kommer att regna på kalla vägbanor.

– Det är alltså risk för ishalka. Dessutom kommer ett snöfall norrifrån och det kan det närmaste dygnet ge 1,5 decimeter snö, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Temperaturerna kommer att ligga på mellan minus 1 till minus 10 grader från måndag till onsdag och från torsdag till söndag sjunker temperaturerna från minus 5 till minus 15 grader.

Hårt väder i södra Norrland

I södra Norrland kommer det in ett vindband och det blåser upp rejält i Jämtlandsfjällen. Det här vindbandet går sedan hela vägen öster om fjällen och sedan vidare mot kusten.

– I samband med det kan det bli mycket hårda vindbyar, det kan bli 21-22 meter per sekund. Det blåser upp kraftigt och det kan säkert bli problem, säger Pererik Åberg.

Problematiskt i natt vid Västkusten

I södra delen av landet är det ganska blåsigt i allmänhet och inte jättestora problem förrän i natt.

– Det blåser upp snabbt på Västkusten. Det blir en medelvind på uppemot 20 meter per sekund ute vid havet och en bit in över land, säger han.

Från måndag till onsdag kommer temperaturerna att ligga på mellan 4 till 7 grader och mot slutet av veckan ligger temperaturerna på 1 till 6 grader.

– Ibland kommer det säkert också att vara minusgrader på många håll på onsdag, torsdag och fredag. Den kan också vara en del snöbyar som hälsar på. Så har man inte bytt till vinterdäck så kan det vara läge att göra det nu, innan man åker iväg, det är ju höstlov nu. Så halkar man inte av vägen på väg tillbaka sen, säger Pererik Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.