Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Advokatsamfundets generalsekreterares hårda kritik mot högerpartiernas rättspolitik i SVT:s 30 minuter. Foto: SVT

Mia Edwall Insulander: Glider långsamt mot ett mer totalitärt samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Samhället glider långsamt i en mer totalitär riktning, menar Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, som riktar hård kritik mot Tidöavtalet.

– Risken är att vi befinner oss på ett sluttande plan där vi medborgare blir mer övervakade, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander menar att det har skett ett skifte inom rättspolitiken där politiker från höger till vänster i alltför stor utsträckning fokuserar på tuffare tag för att komma åt gängbrottsligheten.

Kritisk till Tidöavtalet

I SVT:s 30 minuter riktar Edwall Insulander kritik mot Tidöpartiernas förslag om anonyma vittnen, hemlig övervakning och att utvisa gängkriminella utan svenskt medborgarskap innan ett brott har begåtts.

Detta leder till en långsam glidning mot ett totalitärt samhälle, menar hon.

– Risken är att vi befinner oss på ett sluttande plan där vi medborgare blir mer övervakade och inte har samma fri- och rättigheter som vi hade för ett par år sedan, det kan vara en farlig utveckling, säger Edwall Insulander i 30 minuter.

”Måste vara vaksamma”

Hon menar att Sverige inte befinner sig där i dag men varnar för vad som kan hända om rättssäkerheten urholkas.

– Skulle vi få en annan, mer auktoritär regim, så behöver vi ha verktyg på andra sidan bland medborgarna som skyddar oss mot det. Där är vi inte i dag, men vi måste vara medvetna om den problematiken och vara vaksamma på det.

Justitieministerns svar: ”Måste prioritera”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) svarar på kritiken och säger att hotet som den organiserade brottsligheten i landet utgör kräver förändring för att kunna stoppas.

”Vi talar om en systemhotande brottslighet, som hotar vårt öppna och fria samhälle. Därför måste vi prioritera en effektiv brottsbekämpning. Att det finns målkonflikter är ingen hemlighet – vi behöver göra avvägningar mellan brottsbekämpning och personlig integritet som ibland är svåra. Men allt vi gör är rättssäkert och har prövats i nordiska grannländer, och andra demokratiska rättsstater.” säger han i en skriftlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.