Midsommarafton bjuder på blåst och temperaturer en bra bit under 20 grader på de allra flesta håll. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Midsommarvädret – regn, blåst och kyla

Publicerad

Efter den ovanligt heta och torra våren och försommaren återgår nu vädret till det ”normala”. För luttrade midsommarfirare betyder det regn, blåst och kyla på de flesta håll i landet.
– I fjällen kan det till och med bli blötsnö, säger SVT:s Nitzan Cohen.

Många har säkert häpnat över den svenska rekordvärmen i maj och juni – veckor med molnfri himmel och högsommarhetta redan under våren.

Välbekant ruskväder

Därför kan det kanske kännas tryggt att midsommarhelgen bjuder på det gamla vanliga:

– Det blir ju inte varmt i alla fall. En högtrycksrygg på Atlanten i kombination med lågtryck över Finland ger nordvästliga vindar vilket betyder att kalluft drar ner från ishavet. Dessutom en hel del moln och regnskurar, säger meteorolog Nitzan Cohen.

Det ostadiga vädret smyger sig in från väster redan på onsdagen och fördjupas sedan allt mer. Midsommarafton bjuder på blåst och temperaturer en bra bit under 20 grader på de allra flesta håll. 

Skurar hotar överallt

Blötast blir det i fjällkedjan där det på högre höjder kan falla blötsnö. Övriga delar av landet råkar ut för mer splittrade regnväder. Skurar kan i princip slå till överallt och när som helt.

– För de populära väder-apparna blir det mycket vanskligt att förutspå hur vädret blir lokalt. Det finns inga garantier om uppehåll, oftast är det bättre att titta på himlen när man planerar midsommaraktiviteterna.

Endast i sydost ser midsommarafton ut att bli någorlunda stabil vädermässigt, men inte ens där lär kvicksilvret orka över tjugograders-strecket. I resten av landet får man utnyttja regnuppehållen och ställa in sig på att hoppa ”små grodorna” i en temperatur på 10-15 grader.

Taskig tajming

Efter den exceptionella värmen – hur känns det nu när vädret återgår till det ”normala”?

– På ett personligt plan lider jag med dem som vill fira och nu inte kan sitta ute. Men om man ser till vad naturen behöver just nu – det har varit extremt torrt på många håll – så är regnet mycket välkommet. Men tajmingen är kanske inte helt perfekt, säger Nitzan Cohen.

Efter midsommarhelgen vänder det – då kan solen och värmen komma tillbaka.

Nitzan Cohen utlovar regn och rusk på midsommarafton. Foto: SVT/TT arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människor i regnkläder reser en midsommarstång.
Midsommarafton bjuder på blåst och temperaturer en bra bit under 20 grader på de allra flesta håll. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nitzan Cohen utlovar regn och rusk på midsommarafton. Foto: SVT/TT arkiv