Kvinnors situation har försämrats i Afghanistan. Nu stoppar Migrationsverket utvisning av kvinnor till landet. På bilden kvinnliga arbetare som syr i en fabrik i Jalalabad, Afghanistan, 1 december. Foto: AFP/TT

Migrationsverket stoppar utvisningar av kvinnor till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket stoppar utvisningar av kvinnor till Afghanistan rapporterar TV4. Anledningen är den försämrade situationen för kvinnor och flickor i landet efter talibanernas maktövertagande.

– Det gör att vi nu har kommit till ett läge där begränsningen och inskränkningen av de mänskliga rättigheterna för kvinnor och flickor är så allvarlig att det innebär förföljelse, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket till TV4.

Det innebär att alla afghanska kvinnor och flickor som söker uppehållstillstånd i Sverige kommer att få det. Enligt TV4 omfattas även journalister, människorättskämpar och företrädare för den tidigare regimen, oavsett kön.

Personer från Afghanistan som fått avslag på sin ansökan kan därmed komma att få en nytt besked.

-Har man fått ett avslagsbeslut från Migrationsverket, då tycker jag man ska ta kontakt med Migrationsverket och begära ny prövning, säger Carl Bexelius till tv-kanalen.

Kvinnors rörelsefrihet begränsas

Migrationsverkets bedömning är ett kvinnors situation i landet försämrats radikalt den senaste tiden och pekar på uppmaningen från talibanrörelsens högsta ledare i november till landets domstoler att fullt ut tillämpa sharialagar. Kvinnor utestängs från många platser och tillåts inte studera en rad ämnen på statliga universitet.

– Kvinnors och flickors rörelsefrihet och andra rättigheter har begränsats avsevärt i Afghanistan, med ytterligare försämringar den senaste tiden. Vi ser idag en betydande påverkan på deras möjligheter att försörja sig, få tillgång till vård och utbildning och att söka skydd undan våld, säger Carl Bexelius i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nöjesfält och parker är ytterligare publika rum som har stängts för Afghanistans kvinnor sedan talibanregimen återintog styret av landet. Foto: TT/Ebrahim Noroozi/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.