Flyktingar i kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg. Arkivbild Foto: Jonas Ekströmer/TT

Migrationsverket tror på färre anvisningar av ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya bestämmelser ska svenska kommuner i år kunna ordna boende åt maximalt 23 500 ukrainska flyktingar. Men Migrationsverket tror nu att det blir cirka 16 400 under året.

Den 1 juli började en ny och omstridd lag gälla om att kommunerna ansvarar för att ordna boende för skyddsbehövande från Ukraina. Syftet är att få till en jämnare fördelning över landet. Migrationsverket anvisar flyktingarna utifrån fördelningstal om hur många personer respektive kommun ska ta emot.

Färre har sökt asyl

Som mest ska de i år ta emot 23 500 individer. Men med knappt två månader kvar av året ser behovet ut att inte bli så stort, enligt Migrationsverkets beräkning.

Dels har färre personer än väntat sökt sig till Sverige. Den 1 november rörde det sig om cirka 48 400 ukrainare som sökt asyl i Sverige, att jämföra med en prognos gjord i somras som landade på omkring 55 000, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Många ukrainare har också ordnat eget boende sedan de kom till Sverige och behöver därför inte anvisas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer