Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson Foto: TT

Migrationsverkets generaldirektör avgår

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets generaldirektör, före detta länspolismästaren i Skåne, Anders Danielsson avgår meddelar Migrationsverket under morgonen.

Han tillträder den 1 december som generalsekreterare för svenska Röda Korset.

”Det finns sällan någon rätt tid för att byta jobb utan rätt tid är när tillfället dyker upp. Det som känns bra är att vi har landat efter förra hösten, att vi har en positiv utveckling i verksamheten och att Migrationsverket står väl rustat att hantera de utmaningar som väntar. Det skapar trygghet i valet att gå vidare”, säger Anders Danielsson i ett pressmeddelande på Migrationsverkets webbsida.

”Privilegium att få rädda liv”

Om det nya uppdraget på Röda korset kommenterar han: ”Jag har nu fått en enastående chans att leda Röda Korset i en tid med många utmaningar i vår omvärld. Det är ett privilegium att få ägna mig åt att rädda liv och ge hopp i en tid då behovet av Röda Korsets insatser ökar”.

Regeringen kommer inom kort utse en tillförordnad generaldirektör.

Justitieminister Morgan Johansson väntas kommentera Anders Danielssons avgång under förmiddagen, säger man på Justitiedepartementet till SVT Nyheter.

Bakgrund inom polisen

Anders Danielsson tillträdde som chef för Migrationsverket våren 2012. Dessförinnan har han arbetat inom polisen, och sedan 2007 varit chef för Säpo. Han är 62 år och från Hököpinge i Vellinge kommun i Skåne.

Anders Danielsson ledde Migrationsverket i arbetet hösten 2015, då flyktingströmmarna till Sverige blev de största någonsin. Han har också gjort sig känd för att vara relativt öppen med det han tycker i flyktingfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer