Militär kan få ingripa mot civila

Publicerad

Militären kan få tillgripa våld mot civila, något som varit förbjudet sedan dödsskjutningarna i Ådalen 1931.

Försvarsberedningen föreslår i den rapport som presenteras på söndag att polisen ska få rätt att begära hjälp av militären när det gäller ”terro- rism eller annan liknande svår brotts- lighet”, uppger SVT:s Aktuellt.

En lagändring aktualiserades redan efter terrorattacken den 11 september 2001. En sådan lagändring får nu ett brett stöd av försvarsberedningen. Det enda parti som motsätter sig för- slaget är vänsterpartiet.

Vänsterpartiet skriver att ”försvarsmakten aldrig får använda tvång och våld mot civila i fredstid”.

Aktualiserades efter 11 september
Frågan om en lagändring aktualiserades efter terrorattacken den 11 september 2001. Bakgrunden är att vissa terrorbrott kan vara av sådan omfattning att polisens egna resurser inte räcker till.

Försvarsberedningen vill också ha en effektivare samordning av de resurser som marinen, Kustbevakningen, Sjöfartsverket och polisen förfogar över, för att bättre kunna möta terrorhot, miljökatastrofer eller rena sjöräddningsuppdrag.

Otillräckliga åtgärder efter tsunamin
När det gäller frågan om en central krisledningsfunktion i regeringskansliet anser försvarsberedningen att de åtgärder som genomförts i regeringskansliet efter flodvågskatastrofen inte är tillräckliga. Tanken är att skaffa en stark och sammanhållen organisation med en chef som vid allvarliga kriser får regeringens uppdrag att leda arbetet.

Rapporten från Försvarsberedningen, det organ där regeringen och riksdagen gemensamt lägger förslag, ska presenteras vid den årliga Folk och Försvarskonferensen i Sälen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer