Miljardsatsning på svensk kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall satsar miljarder på att modernisera kärnkraften. Först efter år 2040 räknar företaget med att landets största kärnkraftverk, Ringhals, måste stängas ned.

Kärnkraftindustrin håller nu på med att bygga om alla Sveriges kärnkraft- verk. Bara vid Ringhals har Vattenfall investerat 13 miljarder på ombyggnad.

De stora ekonomiska investeringarna gör kärnkraften svår att avveckla. -Om man ska avveckla kärnkraften så måste man ha någonting i stället, säger näringsminister Maud Olofsson (c) till Rapport.

Skulle stoppas 2010

Kärnkraften har under årtionden varit en politiskt känslig fråga i Sverige. Exempelvis har det tagits ett beslut om att alla kärnkraftsverk skulle stoppas redan år 2010.

Den borgerliga regeringen har sagt att inga beslut om kärnkraften ska tas under denna mandatperiod. Men därefter lär det blir svårt, eller i alla fall mycket dyrt, att ta ett snabbt avvecklingsbeslut med tanke på alla de miljarder kronor som då har plötjs ned i moderniseringen av kärnkraftverken i Sverige.

Största satsningen i modern tid

Upprustningen som nu sker är det största investeringsprogrammet i modern tid.

-De stora programmens tid som nu pågår sträcker sig fram till 2012, därefter kommer vi att fortsätta med vanligt underhåll av anläggningen, säger Mats Jegebäck, teknisk chef för Ringhals 4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.