Karolina Skog (MP) kan inte lova krav på ursprungsland. Foto: TT

Miljöministern: ”Det ska märkas på pumpen”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatmärkningen ska finnas på pumpen och likna den på kylskåp. Det säger miljöminister Karolina Skog (MP), men vill inte lova att det blir krav på att uppge ursprungsland.

Lagrådsremissen som regeringen nyligen lämnat är vagt formulerad när det gäller de två omdiskuterade frågorna med klimatmärkningen- märkningens placering och om den ska omfatta vilket land drivmedlet kommer ifrån. Energimyndigheten ska skriva reglerna i detalj. Men nu ger miljöminister beskedet att märkningen ska sitta på pumpen, trots att drivmedelsbolagen säger nej.

– Den ska finnas på pumpen. När du tankar ska du lätt kunna se vilken miljöpåverkan det här drivmedlet har. Man kan tänka sig att det kommer att se ut som på vitvaror idag, säger miljöminister Karolina Skog (MP)

Inget svar om ursprungsland

Men när det gäller den svåra frågan om drivmedlets ursprungsland ska uppges kan inte miljöministern svara. Möjligen lägger EU-direktiv krokben för ett sådant förslag. De reglerna kan tolkas som att den information som bolagen lämnar till myndigheter om ursprung är konfidentiell.

– För min del tycker jag att det vore bra om vi kunde ange ursprungsland på pumpen, men vi får se om det håller rent EU-rättsligt att göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet