”Lo-fi girl” på Youtube, och John Marsh, forskare i miljöpsykologi. Foto: Pexels/Youtube/SVT

Miljoner tittar på ”study music” på Youtube

Publicerad

Brukar du plugga eller läsa med musik i bakgrunden? Hundratals miljoner visningar av så kallad ”study music” på Youtube antyder att många har denna vana, men en studie pekar på att detta verkligen inte är bra – snarare tvärtom.

Klippen med den Studio Ghibli-inspirerade anime-flickan ”Lo-fi girl” har setts flera hundra miljoner gånger. Det är bara ett exempel på ”study music”: lågmäld musik som är tänkt att lyssnas på medan man studerar. Genren är mycket populär på Youtube, men hur mycket hjälper den med pluggandet?

Forskare från Högskolan i Gävle och universiteten i Lancashire och Lancaster har undersökt detta och har ett svar: att plugga till musik försämrar kreativiteten väsentligt.

– Människor säger ofta att de är mer kreativa när de pluggar med musik i bakgrunden. Vi använde oss av en uppgift som testar ens kreativitet, och så testade vi huruvida bakgrundsmusik förbättrade eller försämrade ens prestanda. Det vi fann var att musik störde prestandan, säger John Marsh forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle, till SVT Nyheter.

Begriplig sångtext stör extra mycket

Musik som innehåller sång stör extra mycket – särskilt om du förstår sångtexten, menar John Marsh.

– Studier visar att när människor förstår sångtexten så kan man se hur deras blick flackar fram och tillbaka över texten, vilket tyder på att de inte förstår eller tar till sig innehållet.

Men, varför upplever vissa att de pluggar bättre till musik? Och finns det någon typ av musik som är lite bättre iallafall?

Se forskarens svar i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.