Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson säger att partiet fått klä skott för den kontroversiella plastpåseskatten. Foto: AP Photo/Andy Wong/Jessica Gow/TT

Miljöpartiet om kritiken mot plastpåseskatten: ”Alla tror att förslaget kom från oss”

Publicerad

Miljöpartiet har fått klä skott för den kontroversiella plastpåseskatten – men vad många inte vet är att förslaget från början kom från Liberalerna.

– Alla tror att förslaget kom från oss, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson i Politikbyrån.

Nyligen meddelade SD att regeringen kommer att se över, och troligtvis ta bort, den omtalade plastpåseskatten. Skatten infördes år 2020 efter påtryckningar från Liberalerna – som nu har kovänt i frågan.

– Vi vill ha mindre smutsig plast i vårt samhälle men när vi införde den här skatten insåg vi snabbt att den träffade ren plast ganska mycket. Vi ser alltså att den får fel effekter och då vill vi göra om och göra rätt. Liberalerna tycker att det här är ett bra beslut, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i Politikbyrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eu kan bötfälla Sverige om vi inte når upp till målen som gäller plastpåsar. Hör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: SVT/ Berit Roald/TT

Plastpåseskatten är en ganska laddad fråga, varför tror du att det är så?

– Det är väl för att man använder plast mycket i vardagen vilket gör att det blir väldigt tydligt och konkret. Det finns mycket politik som påverkar alla i vardagen, men plastpåseskatten kanske gör det lite extra och då blir den mer spännande att prata om.

MP har fått kritik för plastpåseskatten

Plastpåseskatten har fått hård kritik sedan den infördes – men det är framförallt Miljöpartiet som har fått klä skott.

– Vi märker att alla tror att det var ett skatteförslag som kom ifrån oss och vi är också väldigt måna om att vi ska minska nedskräpningen i naturen, säger Janine Alm Ericson i Politikbyrån och fortsätter:

– Hur man åstadkommer det när den här skatten tas bort det får den här regeringen återkomma med.

Hur reagerade du när du fick beskedet att den ska tas bort?

– Min allra första tanke var att jag undrar över Sverigedemokraternas prioriteringar. Det finns så mycket annat som behöver göras i den här vårändringsbudgeten som regeringen kom med.

Tycker du att plastpåseskatten är symbolpolitik?

– Ja, så tycker jag verkligen att det känns, men istället för att debattera plastpåseskatten så skulle jag vilja se att vi diskuterade regeringens totala avsaknad av politik för att sänkta utsläpp och för ett bättre klimat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet