Skatten på flygresor till stränder som den här – Patong i Thailand – kommer att höjas om Miljöpartiet får som de vill. Foto: Sakchai Lalit, TT arkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Miljöpartiet röstar för att kraftigt höja flygskatten

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har röstat igenom att väsentligt höja flygskatten på sträckor som har bra alternativa kommunikationer. Störst fokus är på sträckorna mellan de största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Däremot kommer undantag att göras från flygskatten i orter där alternativ saknas.

Det blev inget förbud mot inrikesresor. Däremot beslutade Miljöpartiets kongress under söndagen att kraftigt höja flygskatten så att det blir dyrare att flyga de sträckor som har bra alternativa kommunikationer, som tåg.

– Jag är jättenöjd! Förra året drev vi för en dubblerad flygskatt, som vi inte fick igenom på kongressen. I år lyckades vi få igenom allt detta. Jättestor vinst för oss i grön ungdom, säger Grön ungdoms språkrör Aida Badeli.

Partierna oeniga

Flygskatten har varit en av partiets viktigaste punkter under kongressen. Utöver att kraftigt höja flygskatten röstade man också igenom att kraftigt begränsa reklam för flygresor och införa varningstexter på flygreklam.

– Vi får nu diskutera med de andra partierna. Hade M och KD suttit i regering nu, med den budget de tog fram, hade de tagit bort flygskatten helt och hållet, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin i SVT:s Forum.

Enligt Lövin råder det en stor konflikt inom svensk politik när det kommer till klimatet, och partierna är inte helt eniga där.

– Det är inte särskilt sannolikt att MP lyckas driva igenom det här i riksdag och regering. Det finns ett stort motstånd mot flygskatten bland vissa partier, säger SVT:s politikreporter Love Benigh som bevakar kongressen.

Vill slopa bonussystemen

Flygskatten kan i dag variera mellan 60 och 400 kronor, beroende på hur lång resan är. Men MP vill att skatten på flygresor till exempelvis USA och Thailand ska minst dubbleras.

Dessutom röstade man för att förbjuda flygbolagens bonussystem, som gynnar de som reser mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer