Miljöpartiet vill återinföra friåret

Uppdaterad
Publicerad

Den kortlivade reformen Friår, ett system med betald ledighet för anställda samtidigt som en arbetslös hoppade in på deras jobb, kan komma att återinföras. I alla fall om Miljöpartiet får bestämma.

Miljöpartiet bör arbeta för ett flexiblare arbetsliv, som ger utrymme för olika former av förkortad arbetstid. Samtidigt bör den som vill jobba vidare efter 67 år ha rätt till det.

”Vi har en arbetsmarknad där vissa jobbar hårt och stressigt med mycket övertid, medan andra inte alls får en chans på arbetsmarknaden”, skriver riksdagsman Mehmet Kaplan och Yvonne Ruwaida från partistyrelsen på DN-debatt.

Dessutom bör friåret återinföras, enligt partiledningens förslag till kongressen i maj.

Andra delar i förslaget är satsningar på nya jobb och hur hela arbetsmarknaden ska bli ”grön”.

  • Systemet med betald ledighet fanns i Sverige från 2005 till januari 2007. Det infördes av regeringen Persson på Miljöpartiets initiativ.
  • Reformen tillät en person som varit anställd i minst två år att ta ledigt med en lön på 85 procent av a-kassan i mellan tre månader och ett år.
  • Friåret togs bort vid regeringsskiftet 2006.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.