Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor, är orolig över att Migrationsverkets beslut innebär ännu längre vänta för många unga. Foto: TT

Miljöpartiets Maria Ferm: ”Många ungas framtid på spel”

Uppdaterad
Publicerad

Oro för de unga som väntat på besked – det innebär beskedet att Migrationsverket har beslutat att avvakta med att tillämpa den lag som ska göra det möjligt för ensamkommande som studerar att få uppehållstillstånd, säger Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor.

Migrationsverket har idag gett beskedet att man kommer att avvakta med att fatta beslut i de ärenden där den nya gymnasielagen skulle kunna ligga till grund för ett uppehållstillstånd.

Skälet är att migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm har bedömt att det finns lagar som står över den nya så kallade ”gymnasielagen” och att det därför inte går att sänka beviskraven för identitet.

Regeringen lyssnade på kritiken

Men Maria Ferm säger att regeringen i sitt lagförslag tog hänsyn till de synpunkter som såväl Migrationsverket som Justitiekanslern uttryckte i sina remissvar angående just identitetskraven.

– Vi har justerat identitetskraven i enlighet med kritiken. Det är därför lagstiftningen ser ut som den gör.

Migrationsdomstolen i Stockholm pekade i sitt beslut på att gymnasielagens sänkta beviskrav för identitet strider mot Schengenregelverket som Sverige är en del av, men Maria Ferm pekar på att andra länder som tillhör Schengen har lagstiftningar som påminner om den svenska.

Många ungas framtid på spel

– I Tyskland och Norge finns liknande lagstiftning gällande samma målgrupp och där finns inte heller krav på att styrka sin identitet eller någon diskussion om Schengenregelverket.

Maria Ferm är orolig för de ungdomar som varit i Sverige i över tre år och som har hoppats på att nu få stanna tack vare den nya lagen kommer.

– Det är många ungdomars framtid som står på spel och många som nu kommer att behöva vänta ännu längre på ett besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.