Foto: SVT

Miljöpartister: Socker i maten bör märkas ut tydligare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mer rent socker i vanlig mat än vi inser. Därför bör allt tillsatt socker tydligt anges på varje produkt. Det kräver nu två miljöpartister.

Sockerdebatten fortsätter att rasa och nu har jakten på vår överdrivna sockerkonsumtion fått Miljöpartiet att lägga fram en motion där man kräver att det tillsatta sockret, alltså det vi brukar beskriva som raffinerat eller vitt, tydligt ska märkas ut i innehållsförteckningen på alla livsmedel.

– Vi tror att en sån märkning skulle få folk att välja bort en del produkter som innehåller mycket socker, säger Stefan Nilsson, miljöpartiets folkhälsotalesman, och en av de två miljöpartister som står bakom motionen.

Vill komma åt övervikt

I dag måste varje innehållsförteckning på ett livsmedel visa hur mycket kolhydrater en produkt innehåller samt hur stor andel av kolhydraterna som är sockerarter. Men detta räcker inte menar miljöpartisterna. I begreppet sockerarter ingår även det socker som finns naturligt i till exempel frukt och mjölk. Hur mycket av sockerarterna som utgörs av tillsatt socker framgår inte.

– Människor måste få veta hur mycket rent socker det är i varje produkt, för den som äter för mycket socker går upp i vikt. Det är detta vi vill komma åt, att övervikten ökar hos befolkningen i Sverige och i många andra rika länder, säger Stefan Nilsson.

Men livsmedelsproducenterna ger förslaget om ytterligare märkning kalla handen. Redan i dag kan konsumenten se om ett livsmedel innehåller mycket socker genom att andelen sockerarter anges i innehållsförteckning, menar producenternas samarbetsorganisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.