En person tittar på flera tv-apparater i en elektronikbutik. Foto: TT

Miljöskatt slår hårdare än väntat mot handeln

Publicerad

Miljöskatten som infördes förra sommaren på bland annat elektronikprylar har bidragit till ett försäljningstapp på upp till 5,6 miljarder kronor för branschen, enligt en ny rapport. Men miljöorganisationer säger att det är positivt att försäljningen minskar och menar att vi måste konsumera mindre för att minska klimatpåverkan.

Miljöskatten på elektronik- och vitvaror, även kallad kemikalieskatten, infördes förra sommaren för att minska farliga flamskyddsmedel i hemmen.

Med 120 kronor kemikalieskatt per kilo förutspåddes en tv bli upp emot 320 kronor dyrare. Det är också maxtaket för hur hög skatten kan vara för en enskild vara. En mobiltelefon, som väger mindre, skulle bli runt 25 kronor dyrare.

Riktigt så har det inte blivit, åtminstone inte för den som köper den senaste modellen. I stället är det de äldre modellerna som har påverkats, genom att inte tappa så mycket i pris som de brukar göra.

– Priserna brukar vanligtvis sjunka när det kommer nya produkter. I vårt fall har priserna i stället legat kvar på ungefär samma nivå, medan gapet mot de internationella spelarna hela tiden blir större, säger Elektronikbranschens vd Klas Elm.

Färre köper elektronikprylar från Sverige

Förutom att minska flamskyddsmedel i hemmen räknade regeringen med att skatten skulle ge statskassan 2,4 miljarder kronor per år. Men skatten har dragit en miljard mindre, visar en färsk utvärdering som HUI Research gjort på uppdrag av Elektronikbranschen, Svensk handel och Vitvarubranschen.

Minskningen beror på att svenskarna köper färre elektronikprylar än väntat efter att skatten har införts.

– Den här skatten styr mot produkter som ska ha lägre innehåll av hälsoskadliga ämnen. Det är bra. Vi vill att det ska säljas mindre produkter som har höga halter av det och mer produkter som innehåller låga halter, säger Therese Jacobson, chef för miljögifter, hav och jordbruk på Naturskyddsföreningen.

Sedan skatten infördes har omkring var tionde köp av den förlorade handeln flyttat till utländska hemsidor. Branschen är orolig att ännu mer prylar kommer att köpas från utlandet.

– Mer och mer handel kommer att flytta utomlands. Vi tappar skatteintäkter, momsintäkter och arbeten i Sverige. Det är problemet, säger Klas Elm.

Ministern vill inte kommentera

Skatten har tidigare fått kritik från både politiker och branschföreträdare för att vara trubbig, och för att miljövinsten är osäker.

Finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) som presenterade skatten har avböjt att kommentera rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer