Miljövänliga semlor – håller de måttet?

Publicerad

Med klimathotet allt mer tryckande söker många efter klimatsmarta alternativ till sina favoriträtter. Så gäller även under Fettisdagen. De senaste åren har semlor dykt upp där semlans stora miljöbov, mandeln, bytts ut mot andra alternativ.

För att odla mandlar krävs stora mängder vatten för en relativt liten liten skörd. Om mandeln odlas i Kalifornien, vilket 80 procent av alla mandlar i världen gör, krävs 68 liter vatten för att odla mandlar till en enda semla, skriver Icakuriren.

Samtidigt finns även fördelar med nötterna, enligt konditorn Mia Öhrn.

– Det här med mandel är en ganska komplex fråga. De europeiska mandelodlingarna de funkar som brandgator, mandelblomman är viktig som tidig föda till pollinerande insekter. De europeiska odlingarna konstvattnas tydligen sällan, men man kanske ska njuta med måtta, säger hon i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.