Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild. Foto: TT

Minister anklagad för opassande beröring – händelsen utredd

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har anklagats för att ha tafsat på en kvinna under Socialdemokraternas kongress, rapporterar Aftonbladet. Händelsen har utretts av partiet som inte kommer agera vidare.

”Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag” skriver Eneroth i en kommentar.

Händelsen ska ha inträffat på ett hotellrum inför avslutningsfesten på partiets kongress i Göteborg den 6 november.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade flera partimedlemmar samlats på ett hotellrum. I samband med att ministern gav en kvinna en kram ska han ha berört henne på ett opassande sätt.

”Inte min avsikt”

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter beskriver Tomas Eneroth hur han och ett flertal kongressombud träffats inför middagen.

”På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det.”

Eneroth fortsätter:

”När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt. Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt. Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag”.

Inga ytterligare åtgärder

I ett sms till SVT skriver partisekreterare Tobias Baudin att ”det aldrig är okej att ta på någons kropp på ett oönskat sätt”.

”Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Det finns ingen anledning att ifrågasätta kvinnans berättelse. Det här har utretts av partidistriktet som tycker att de har en bra bild av vad som hänt”, skriver Baudin.

Han vill inte ge något svar på om det kommer att leda till några konsekvenser för infrastrukturministern.

”I nuläget vidtas inga ytterligare åtgärder än det som redan gjorts, men politik handlar om förtroende och hur det här påverkar är en fråga för de som gett förtroendet, bland annat den lokala organisationen”.

Ärendet hanterat

Ingen S-företrädare vill ställa upp på en intervju, men Eneroths hemmadistrikt uppger att man har hanterat saken och att ingen utredning pågår i nuläget.

”Händelsen hanterades dagen efter den inträffadeVi har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Ärendet är hanterat”, säger Otto Berglund, försteombudsman, Socialdemokraterna i Kronoberg.

Tomas Eneroth är sedan 2014 infrastrukturminister för Socialdemokraterna i den nuvarande regeringen. Hans ansvarsområden är transporter och infrastruktur.

Eneroth är född 1966 och bosatt i Växjö.

Han har tidigare varit gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen.

Källa: regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer