Nu öppnar Morgan Johansson för att eventuellt se över lagen om människohandel. Foto: TT

Lagen kan skärpas mot utnyttjande av tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson öppnar i dag för att se över lagen om människohandel, för att stoppa de som kan utnyttja tiggare.

Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt, säger han till SVT Nyheter.

Johanssons uttalande till SVT kommer efter att tidigare integrationsministern Erik Ullenhag (FP) gått ut och förespråkat en översyn av lagen. Detta efter rapporter från bland annat kommuner och regeringens egen samordnare kring tiggerifrågan.

– Det finns signaler om att det kommit in mer av hårdföra personer som använder sig av fattiga människors situation och det tycker jag inte vi ska acceptera.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

– Jag tycker inte det ska vara tillåtet till exempel att en person säger att den som tigger ska sitta utanför en affär och den personen drar vinst av det tiggandet. Där kan det hända att vi behöver skärpa lagstiftningen, säger Erik Ullenhag.

Och Ullenhag får medhåll av justitieminister Morgan Johansson (S):

– Om den nationella samordnaren pekar på att här finns det ett problem, en lucka i lagstiftningen, som innebär ett bekymmer är vi öppna för att göra en översyn utav lagstiftningen. Det handlar om människohandelslagstiftningen som ligger närmast till hands.

”Hemländernas ansvar”

Utöver översynen är både Ullenhag och Johansson inne på att det sänder fel signaler att EU-migranters barn ska få gå i svensk skola och att det ska vara hemländernas ansvar att ordna skolgången.

– Det trycket måste vi öka på de länder vi talar om, det är hemländernas ansvar, säger Morgan Johansson.

”Jag har fått en hel del signaler”

Även när det gäller avhysning av bosättningar både på kommunal och privat mark är tidigare integrationsminister Ullenhag och nuvarande justitieminister Morgan Johansson överens om att lagen bör ses över.

– Jag har fått en hel del signaler om att det är ett problem för privata markägare. Det handlar om att se över både lagstiftning och förodningar kring detta för att förenkla förfarandet, säger Morgan Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet