Foto: Grafik: SVT

Minister vill minska rätt till registerutdrag

Publicerad

Antalet utdrag ur belastningsregistret har femfaldigats på tio år. Nu vill arbetsmarknadsministern minska möjligheterna att begära utdrag vid anställning.

Alla förtjänar en andra chans. Även den som dömts för ett brott och hamnat i belastningsregistret.

Det tycker arbetsmarknadsminister Hillevi Engström som nu tillsätter en utredning som ska se över möjligheterna att begränsa arbetsgivares rätt att begära utdrag ur belastningsregistret inför en anställning.

I polisens belastningsregister lagras alla domar och påföljder för brott som begås. Från bötesförseelser till fängelsedomar. Registret är hemligt men var och en har rätt att få ett utdrag om sig själv ur registret.

Skyldiga begära utdrag

En del arbetsgivare, till exempel inom skola å barnomsorg, är skyldiga att begära utdrag ur registret inför en nyanställning. Men fler och fler arbetsgivare som inte måste begära det, kräver ändå att få se den arbetssökandes registerutdrag. På tio år har antalet uttagna brottsregisterutdrag ökat kraftigt, från 40.000 år 2003 till 199.000 år 2012.

Enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström riskerar det att försvåra arbetsmarknadsläget för personer som tidigare dömts för brott.

– Vi vill att människor ska komma tillbaka till arbetsmarknaden, kanske inte till alla yrken vissa kräver mer av vandel, till exempel om man jobbar med barn eller med säkerhet inom finanssektorn. Men väldigt många jobb skulle passa personer alldeles utmärkt även om de någongån har gjort en dumhet och dömts för den. När man har sonat sitt brott ska man få en andra chans.

Utredning tillsätts

Därför tillsätter Hillevi Engström en utredning som skall se över möjligheten att begränsa arbetsgivares rätt att begära utdrag ur belastningsregistret när det inte finns godtagbara skäl.

– Vi vill säkerställa att arbetsgivare inte begär att få se registerutdrag i fall då det saknas godtagbara skäl säger Hillevi Engström.

Utredaren, Michaël Kock, skall kartlägga av vilka skäl arbetsgivare, utan att det finns uttryckligt lagstöd, begär att arbetssökande visar upp utdrag ur belastningsregistret och vilken betydelse det har i anställningsprocessen.

Dramatisk ökning

Han ska också analysera och ta ställning till vilka åtgärder som behövs för att säkerställa att det finns en balans mellan å ena sidan arbetsgivarens behov av att begära registerutdrag och å andra sidan arbetssökandens behov av skydd för sin personliga integritet.

Vill du att antalet registerutdrag ska minska?

– Det har varit en dramatisk ökning, fem gånger så många utdrag på de senaste tio åren, säger Engström och fortsätter:

– Det är inte rimligt att det finns ett sådant stort behov och jag vill att arbetsgivarens krav ska vara berättigade, ibland är det det men inte för alla typer av anställningar och det är jag angelägen om att titta närmre på.

Utredningen skall vara klar i april nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer