Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kerstin Bismar, professor i diabetesforskning, berättar fyra saker som händer när man slutar äta rött kött. Foto: Storyblocks

Ministern om förslaget på köttskatt: ”Ingen tjänar på det”

Publicerad

Nordiska ministerrådet vill ha dyrare kött och och socker men billigare grönsaker – både för hälsan och klimatets skull.

– Det finns andra vägar att gå än att säga att personer prompt ska sluta äta kött, säger landsbygdsminister Peter Kullgren(KD).

”Det är en allvarlig epidemi som sker framför våra ögon”, skriver Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Elleman på DN Debatt.

Hon, tillsammans med resten av rådet, presenterade på torsdagen en rapport om hur deras nya näringsrekommendationer kan implementeras på politisk väg. Ett av förslagen var att införa kött- och sockerskatt, och att subventionera grönsaker.

Men enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)har den svenska regeringen inga som helst planer på att införa en sådan skatt. Han menar att en köttskatt skulle missgynna svenska bönder och leda till ökad import.

– Det är osedvanligt dålig timing för ett sådant här utspel, med tanke på hur hårt pressade våra svenska och europeiska bönder är, säger han.

Rött kött innebär hälsorisker

I DN Debatt skriver Karen Elleman att rött kött är en riskfaktor för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Fler människor dör av sjukdomar orsakade av ohälsosamma dieter än av rökning, menar hon.

Enligt Peter Kullgren behöver folk ta eget ansvar för att få i sig en varierad kost. Men en hälsorisk, antibiotikaresistens, menar han kan motverkas av att äta svenskproducerat kött, då svenska bönder använder minst antibiotika i EU.

Kullgren: Utländskt kött är sämre för klimatet

”Det är egentligen överraskande att klimatarbetet i våra länder inte har större fokus på livsmedelssystemen, de står trots allt för mer än en tredjedel av de globala utsläppen”, skriver Karen Elleman.

I stället för en köttskatt vill Peter Kullgren snarare se andra satsningar som kan minska klimatpåverkan. Han menar att till exempel inhemsk konstgödselproduktion, som använder ren el i stället för fossilgas, skulle minska jordbrukets klimatpåverkan avsevärt.

– Ingen tjänar på att vi importerar mat med högre användning av antibiotika, större klimatpåverkan och sämre djurvälfärd, säger han.

I videon berättar forskaren Kerstin Brismar om tre möjliga effekter av minskad köttkonsumtion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.