Ministern om M-förslaget: Inte genomtänkt

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända ska kunna kvalificera sig in i välfärdssystemen genom att arbeta eller bo länge i Sverige. Det sade Ulf Kristersson (M) i kvällens Agenda i en debatt om Moderaternas utspel i veckan. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kallar förslaget ”Ett skott i luften”.

Moderaterna föreslog i en debattartikel i veckan att personer med tillfälligt uppehållstillstånd inte automatiskt ska ha tillgång till all välfärd, som till exempel icke akut sjukvård, bostadsbidrag och förtidspension.

I kvällens Agenda sade Moderaternas finanspolitiske talesperson Ulf Kristersson att han kan tänka sig ett system där nyanlända bitvis får tillgång till mer välfärd.

– Vi skulle kunna tänka oss att man kvalificerar in sig sakta men säkert in i välfärdssystemen genom att arbeta eller genom att bo här en lång tid, sade Ulf Kristersson.

”Moderaternas hemmaplan”

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är starkt kritisk mot förslaget.

– Det här är Moderaternas hemmaplan att begränsa välfärden. Jag förstår att man är bekymrad över de offentliga finanserna. Ni lämnade över ett jättestort underskott som vi nu har halverat, sade Johansson och fortsatte:

– Jag ser en fara i ett resonemang där man säger att några har förtjänat välfärden och andra inte. I fortsättningen på det ligger också: Hur är det då med den som är svårt funktionshindrad? Eller som av olika skäl inte kan arbeta, har den inte rätt till välfärden för att man inte har förtjänat den?

Jämför med garantipension

Men Kristersson menade att frågan måste diskuteras.

– För många år sedan så vågade vi ställa de här frågorna till oss själva, säger Ulf Kristersson och tar upp garantipension som exempel.

– Vanlig pension kan man bara få genom arbete. För att få full garantipension, som man får om man inte arbetat, måste man ha bott 40 år i Sverige. Jag har aldrig hört någon säga att det skulle vara oanständigt.

Ylva Johansson (S) tycker Moderaterna siktar fel med förslaget.

– Det är inte genomtänkt. Man skjuter mot ett problem som inte är huvudproblemet, det är jobben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.