Gabriel Wikström Foto: TT Nyhetsbyrån

Ministern utesluter inte en fettskatt

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) säger till SVT i kväll att han är oroad över utvecklingen för svenskarnas vikt. Nu säger han att han inte utesluter en fettskatt i framtiden, alltså en skatt på fet mat.

Sverige är ett av de länder där fetman ökar snabbast, enligt siffror från världshälsoorganisationen, WHO. Om 15 år kan var fjärde svensk vara överviktig. Folkhälsominister Gabriel Wikström är oroad över utvecklingen och säger till SVT ikväll att han inte utesluter en fettskatt i framtiden, alltså en skatt på fet mat.

– Det är ingenting vi tittar på just nu, men man kan inte utesluta det i framtiden. Vi behöver en bredd av åtgärder för att komma tillrätta med den ökande fetman.

Hägglund avvisade tankar på fettskatt

Han nämner både idrottsrörelsen och livsmedelsbranschen som viktiga aktörer för att vända utvecklingen.

Förre socialministern Göran Hägglund (KD) avvisade tankar på en fettskatt i Sverige när frågan var aktuell efter att Danmark infört en sådan skatt 2011. Inte heller Wikströms partikollega Lena Hallengren (S) som då satt i riksdagens socialutskott tyckte det var en bra idé.

– Vi har inga som helst planer på det. Priset avgör inte, det är ju inte billigt i dag, sade hon då till TT.

Protesterna mot fettskatt i Danmark blev så omfattande att den borgerliga regeringen senare tvingades slopa skatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.