Ministern: Vi är på väg att stänga ner stora delar av samhället

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) vill inte lagstifta om en total nedstängning av samhället. Samtidigt menar hon att stora delar av samhället redan är nedstängt. 

– Vi vidtar åtgärder som innebär att människor träffar betydligt färre människor i sin vardag, säger ministern i SVT:s Morgonstudion. 

Sverige behöver överväga en nedstängning av samhället om vården ska klara av en andra våg av coronaviruset. Det sade Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, i torsdagens Aktuellt.

Men en lagstiftning om nedstängning är inte aktuellt, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

Coronapandemin

– Jag ser inte framför mig att vi skulle stifta en lag som innebär att vi har total “lockdown”. ”Lockdown” har visat sig, sedan pandemin började, betyda lite olika saker. Vi är på väg att stänga ner stora delar av vårt samhälle, säger ministern.

”Har skarpa rekommendationer”

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man skärper de allmänna råden i ytterligare två regioner, Södermanlands och Kronobergs län.

Tio av landets 21 regioner har därmed infört skärpta lokala restriktioner. Även Halland, Jönköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Örebro, Östergötland och Västra Götaland har infört skärpningar som innebär att invånarna exempelvis avråds från att resa kollektivt och från att besöka inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum och museer, och att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor med.

Över sju miljoner svenskar omfattas nu av lokala restriktioner.

– Det betyder att vi har skärpta restriktioner i i stort sett hela Sverige. I mitt tycke har vi skarpa rekommendationer och förhållningssätt som gör att stora delar av samhället är nedstängt, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet