Sven-Erik Bucht. Foto: TT

Ministerns stugor kan vara svartbyggen

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har byggt fyra stugor utan bygglov. Han trodde inte att det krävdes, men experterna gör en annan bedömning, enligt Dagens Nyheter. ”Jag söker bygglov direkt”, kommenterar ministern nu på kvällen.

Det handlar om fyra stugor som Sven-Erik Bucht byggt på sin skogsmark, åtta kilometer från sin gård i Karungi vid den finska gränsen, strax norr om Haparanda.

DN:s granskning visar att alla stugorna saknar bygglov. Ministern säger till tidningen att han är övertygad om att det inte krävs, men motsägs av en rad experter.

– Den information jag fått är att den här typen av skogs- och jaktstugor finns runt om i svensk landsbygd och inte kräver något bygglov, sa Sven-Erik Bucht till DN.

Kan vara preskriberat

Enligt Boverkets Karl Evald kan ärendet vara preskriberat eftersom fastighetsägaren påstår att stugorna stått i över tio år.

– Det betyder att kommunen inte kan ingripa och kräva rivning. Men det är fortfarande fråga om ett svartbygge, säger han till DN.

”Jag beklagar mig och söker bygglov direkt”

Nu under kvällen fick SVT kontakt med Sven-Erik Bucht, som gav en skriftlig kommentar:

”Som jag tidigare sagt var jag av övertygelsen att jag inte behövde bygglov. Om det nu visar sig att jag har misstagit mig, beklagar jag det. För att säkerställa att det här blir rätt och riktigt kommer jag att söka bygglov direkt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer