Minnet av Ådalen-döda hedrades

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 80 år sedan skotten i Ådalen, men det finns fortfarande skäl att hedra minnet av de som dog, anser IF Metalls ordförande Stefan Löfven. -Det var ett av arbetarrörelsens mest avgörande ögonblick, säger han.

Stefan Löfven är en av talarna när händelserna i Lunde 1931 uppmärksammas under en minnesdag på lördagen.

-Fyra obeväpnade arbetare sköts i demonstrationståget, en kvinna dog av en rikoschett. Det är en oerhört dramatisk händelse, säger han.

IF Metallordföranden hoppas att minnesdagen blir en påminnelse för nutidsmänniskan om att det fortfarande råder kamp mellan arbete och kapital, säger han.

Förutom tal innehåller minnesdagen en kort marsch till Lunde Folkets hus. Dessutom blir det kransnedläggning på kyrkogården och en kort ceremoni vid det minnesmonument som restes 1981.

För 30 år sedan deltog närmare 20.000 personer i en manifestation när 50-årsminnet av Ådalsskotten uppmärksammades i Lunde. När 75-årsminnet uppmärksammades för fem år sedan deltog 3.000 personer.

Arrangörerna väntar sig färre den här gången.

-Det kan det bli allt mellan 200 och uppåt, kanske tusen personer.

Mycket beror på vädret, säger Thomas Näsholm, ordförande Kramfors arbetarekommun.

TT

Dödsskotten blev väckarklocka

Den 14 maj 1931 sköts fem människor till döds i Lunde i Ådalen när militär öppnade eld mot ett demonstrationståg. Deltagarna protesterade mot de strejkbrytare som arbetsgivarna kallat in för att utföra strejkandes jobb.

Dödsskjutningarna blev en väckarklocka som ledde till att arbetsmarknadskonflikter i ökande utsträckning löstes vid förhandlingsbordet.

Ådalsskotten bidrog också enligt flera historiker till att Socialdemokraterna vann valet 1932, vilket blev början på uppbyggnaden av det så kallade folkhemmet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.