Stödet för EU har minskat bland svenskarna. Foto: TT

Undersökning visar: Minskat EU-stöd i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingkris, svenska politiker som skäller på andra EU-länder och krismöten som avlöser varandra i Bryssel. Sedan i höstas har stödet för ett svenskt EU-medlemskap bland svenskarna minskat kraftigt. Den slutsatsen kan man dra enligt en undersökning TNS Sifo gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

TNS Sifo har frågat drygt 1.100 personer om de tycker att det är bra eller dåligt att Sverige är med i EU.

39 procent tycker att det är bra. 21 procent tycker att det är dåligt.

I en liknande underökning i höstas svarade 59 procent av de tillfrågade att de tyckte att ett svenskt EU-medlemskap var bra.

– Medborgarna lyssnar på offentliga företrädare och i Sverige har det funnits en kritik från politiker om vad EU gör och inte gör när det gäller flyktingkrisen. EU är också viktigt när det gäller att agera och gör EU inte det kan stödet sjunka, säger Göran von Sydow, statsvetare och forskare på Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier. 

Allt fler osäkra

Undersökningen visar att det i första hand är svarsalternativen ”varken bra eller dåligt” och ”tveksam, vet ej” som ökat mest.

– Under en lång tid har svensk EU-opinion blivit allt mer positiv, men nu finns det de som glider över till mer osäkra kategorier och det kan vara tecken på en viss avvaktan. Man vet inte riktigt vart EU är på väg, säger Göran von Sydow.

Samtidigt är stödet för medlemskap betydligt större än för utträde. Det är nästan dubbelt så många som tycker att det är bra att Sverige är med i EU än de som tycker att det är dåligt.

Fakta/Så gjordes undersökningen

  • TNS Sifo har mellan den 31 mars och 5 april på SVT Nyheters uppdrag frågat 1.142 personer mellan 18 och 79 år som ingår i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
  • Frågan som ställdes var: ”Vad tycker du generellt om att Sverige är medlem i EU?”
  • Hösten 2015 ställde TNS Sifo samma fråga i en liknande undersökning, men i den undersökningen ställdes frågan vid en personlig intervju. Nu är frågan ställd via webben. Skillnaderna i svaren ska därför tolkas med viss försiktighet.
  • Enligt TNS Sifos opinionschef Toivo Sjörén är skillnaden mellan höstens och vårens resultat dock så stort att det inte kan avfärdas som en metodfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.