Minskat förtroende för Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Magdalena Andersson (S) har minskat sedan hon tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna. Men hon är fortfarande den partiledare som har de högsta förtroendesiffrorna, visar en ny Novusundersökning.

Att axla partiledarrollen tycks ha påverkat förtroendet för Magdalena Andersson negativt.

I mätningen svarar 40 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren, vilket kan jämföras med 45 procent i september månads mätning.

Minskat bland borgerliga väljare

Förtroende har framförallt minskat bland moderata väljare men sjönk också kraftigt bland personer som sympatiserar med Liberalerna och Centerpartiet.

Trots en signifikant minskning toppar hon ändå förtroendeligan med god marginal och är även den enda partiledaren som har ett positivt balansmått, det vill säga att fler väljare har förtroende för henne jämfört med dem som inte har förtroende för henne.

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tror att en anledning till förtroendetappet ligger i att Magdalena Andersson nu blivit partiledare vilket ger henne en mer partipolariserande roll.

– Hur det här utvecklas framöver avgörs av flera saker. Det beror på hur hon lyckas driva igenom regeringens politik i riksdagen, hur hon uppträder i debatter och utfrågningar, men också i hur de politiska motståndarna agerar och hur framgångsrika de blir i att skjuta hennes politik i sank, säger Mats Knutson.

MP- och L-ledarna i botten

Tvåa på listan är Ulf Kristersson (M) vars förtroendesiffror ligger på 33 procent. På tredje plats ligger V-ledaren Nooshi Dadgostar på 30 procent tätt följt av SD-ledaren Jimmie Åkesson på 29 procent.

Ebba Busch (KD) passerar Annie Lööf (C) i novembermätningen och de ligger nu på en femte respektive sjätteplats.

I botten återfinns de båda MP-språkrören Per Bolund och Märta Stenevi på en sjunde respektive nionde plats. Däremellan återfinns också Liberalernas Nyamko Sabuni på en åttonde plats.

Förtroendet för partiledarna

Magdalena Andersson (S) – 40 procent.

Ulf Kristersson (M) – 33 procent.

Nooshi Dadgostar (V) – 30 procent.

Jimmie Åkesson (SD) – 29 procent.

Ebba Busch (KD) -24 procent.

Annie Lööf (C) – 23 procent.

Per Bolund (MP) – 10 procent.

Nyamko Sabuni (L) – 9 procent.

Märta Stenevi (MP) – 8 procent.

Procenten visar andelen respondenter som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för partiledarna.

Så gjordes undersökningen:

I Novus rapport redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1016 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 18 – 24 november 2021. Av 1722 tillfrågade svarade 1016 personer, vilket innebär att deltagarfrekvensen var 58%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.