Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en gemensam pressträff i Ankara i November. Foto: Henrik Montgomery/TT

Minst 13 asylsökande på Turkiets utlämningslista

Publicerad

Minst 13 personer som återfinns på den lista över personer som Turkiet begär utlämnade från Sverige saknar svenskt medborgarskap, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sverige och Finland förbinder sig att behandla pågående och uppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta ”snabbt och noggrant”, för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Enligt en kartläggning från Sveriges Radio Ekot saknar minst 13 av de personer som Turkiet begär utlämnade från Sverige svenskt medborgarskap.

Större risk för utlämning

Personer utan svenskt medborgarskap löper större risk att lämnas ut och störst risk löper asylsökande, förklarar Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholm universitet, för Ekot.

För att en person som saknar svenskt medborgskap ska kunna lämnas ut krävs att denna har begått en gärning som klassas som brottslig i båda länderna. Sverige lämnar inte heller ut personer som har begått politiska brott, men här skiljer sig lagstiftningen åt för asylsökande.

– I utlämningslagen finns det ett förbud mot att utvisas för politiska brott. Men det finns ingen motsvarande regel när det gäller asyllagstiftningen, säger Mark Klamberg till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.