Foto: Scanpix

Minsta möjliga vargstam: 100 vargar

Uppdaterad
Publicerad

Om vargen ska ha en chans att överleva i Sverige krävs en stam på minst 100 individer.Det framgår av en sårbarhetsanalys för arten som en grupp forskare gjort.

Forskarna, som är verksamma inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv, har tagit fram analysen för Naturvårdsverkets räkning. Analysen är ett komplement till den nyligen fastställda förvaltningsplanen för varg.

Beräkningen bygger på att vargarna ska kunna klara tillfälliga kraftiga störningar med ökad dödlighet.

–Det kan handla om kraftigt ökad tjuvjakt eller sjukdomar, säger Ruona Burman, viltsamordnare på verket.

Enligt forskarna bör en stam på 100 individer vara tillräcklig för att överleva liknande katastrofer. Men Burman påpekar att detta inte är ett svar på hur många vargar Sverige ska ha. I realiteten bör de vara fler än bara 100 djur.

–Enligt EU:s riktlinjer ska man ligga över miniminivån för att arten ska anses ha gynnsam bevarandestatus, säger Burman.

Dessutom bygger analysen på att vargstammen inte har några genetiska problem. Den tar således inte hänsyn till den svåra inaveln i den svenska vargstammen. För att råda bot på denna krävs ett ständigt inflöde av nytt friskt blod utifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.