Löfven: Vi måste stå upp mot högerextremismen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven sade sig vara redo att sätta sig ner igen och förhandla med de andra partierna under dagens pressträff i Avesta:- Vi kan inte låta sakfrågor komma i vägen. Om inte alla partier kan kompromissa med sin sakpolitik måste de istället kompromissa med sina värderingar.

Stefan Löfven, på plats i Avesta för årets jultal, höll strax efter klockan 14 pressträff och frågestund där han svarade på frågor om de många turerna i regeringsbildningen.

Bedömer att det finns grund att bygga på

Stefan Löfven säger sig vara beredd att sätta sig ner igen och prata med de andra partierna, men han vill inte redovisa vilka samtal han har haft eller planerar.

– De samtal vi hade (med mittenpartierna. red anm. ) och konkreta förhandlingar vi gjorde lade grunden för att fortsätta – det är min bedömning, säger Stefan Löfven till SVT:s reporter Andreas Öbrink på plats.

På frågan om vad som är huvudbudskapet idag svarar Löfven:

– Vi måste stå upp mot högerextremismen – jag kommer sätta emot och samla alla krafter för att göra det. Men vi måste även vara för någonting och det bästa motgiftet mot högerextremismen är att bygga ett starkt solidariskt samhälle.

Besviken efter fredagens omröstning

Han kommenterade efter det senaste nederlagt i fredagens statsministeromröstning att det var ”väntat” men ändå en besvikelse.

– Sverige behöver en handlingskraftig regering och väljarna har rätt att förvänta sig att vi klarar av det, sa Socialdemokraternas partiledare, som då var på plats för EU-toppmöte i Bryssel.

– Riksdagen har röstat om statsminister och ännu en gång inte nått fram till en ny regeringsbildare. Även om det var väntat så beklagar jag det naturligtvis, sa Löfven.

Adam Alfredsson är pressekreterare hos Jan Björklund:

”För tillfället har talmannen processen och vi inväntar hur han tar den vidare. Vi beklagar att alla fyra partier inte kom överens”, skriver han i ett sms.

SVT Nyheter har sökt Centerpartiet som inte vill ge några kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.