• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Stefan Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren, försvarsminister Peter Hultqvist, förre inrikesministern Anders Ygeman och EU-minister Ann Linde. Foto: TT

Moderat KU-anmäler ministrar efter IT-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Fler statsråd och statssekreterare anmäls nu till konstitutionsutskottet efter IT-skandalen vid Transportstyrelsen.

Det är den moderate riksdagsledamoten Mats Green som lämnat in KU-anmälan mot förre inrikesministern Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist, EU-minister Ann Linde och statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren och Emma Lennartsson.

I anmälan skriver Green att rapporteringen om IT-skandalen har visat ”anmärkningsvärd passivitet från flera statsråds sida och häpnadsväckande tillkortakommanden i regeringens interna ledning, samordning och krishantering”.

IT-skandalen

LÄS MER: Ministrar avgår efter skandalen

Ny information

Att flera statsråd samt Stefan Löfvens statssekreterare nu anmäls motiverar Mats Green med att mer information framkommit. Han skriver vidare att statsministerns agerande måste granskas noga och det är därför han anmäler dennes statssekreterare.

”Det är i detta sammanhang också viktigt att klarlägga hur statsministerns båda statssekreterare Emma Lennartsson och Hans Dahlgren har agerat och när de fick information om ärendet”, skriver Green.

Löfven anmäldes i juli

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Statsminister Stefan Löfven och dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson KU-anmäldes redan i juli för deras brist på agerande i samband med it-skandalen. Därefter riktade Alliansen misstroendeförklaring mot tre ministrar och Ygeman och Johansson tvingades lämna sina poster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet