Foto: TT

Moderaterna: Skriv in reseförbud i terrormisstänktas pass

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill se skärpt lagstiftning mot terrorism och föreslår i dag att säkerhetspolisen ska få ökade möjligheter till signalspaning samt att det i svenska pass ska skrivas in förbud mot att besöka vissa länder. – Läget är allvarligt, vi har ju påmints om de senaste veckorna om både den internationella terrorismen och att svenska medborgare deltar i den och det måste stoppas, säger Anna Kinberg Batra (M) till SVT.

I dag föreslår Moderaterna ett åtgärdsprogram med 20 förslag mot radikalisering, våldsbejakande extremism och terrorism.

Moderaterna vill bland annat att Säkerhetspolisen ska få möjlighet till signalspaning via FRA under förundersökningar för att kunna säkra bevisning mot personer som gör sig skyldiga till terror.

Dessutom bör säkerhetspolisen enligt Moderaterna få möjlighet till hemlig dataavläsning, det vill säga kunna läsa krypterad trafik exempelvis IP-telefoni som Skype och olika chattprogram.

– Vi måste ha skarpare åtgärder och verktyg för att kunna stoppa terrorismen i tid, säger Anna Kinberg Batra (M).

Besöksförbud i pass

Det är i dag möjligt att dra in ett pass under en begränsad tid men Moderaterna vill att det ska vara möjligt skriva in förbud att i svenska pass mot att besöka vissa länder i syfte att förhindra deltagande i terroristaktiviteter.

– Vi måste ha skarpare åtgärder mot terrorresor för att bekämpa den här fruktansvärda verksamheten, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Begränsningen ska enligt Moderaternas förslag gälla för personer som misstänks planera att resa utomlands för att delta i terroristaktiviteter.

Kinberg Batra tillägger att den fria rörligheten är väldigt viktig men att den internationella terrorismen ytterst hotar öppenhet och rörlighet.

– Därför är kraftiga åtgärder mot terrorism och radikalisering ett sätt att skydda öppenheten och rörligheten för alla andra, säger hon.

Moderaterna vill också att Internationella åklagarkammaren ska få utökade möjligheter att utreda krigsbrott bland genom mer tillgång till polisens utredningsresurser.

”Vill göra åsikter straffbara”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till SVT Nyheter att förslaget är bra men senkommet uppvaknande av moderaterna. 

– Varje enskild åtgärd är en avvägning mellan nytta och personens integritet. Vi måste kunna garantera hög rättsäkerhet och integritet.

Däremot kommer kritik från advokathåll, som varnar för följderna om moderaternas förslag blir verklighet.

– Det är en oroande utveckling att man i västvärlden att man tar till metoder som distanserar sig från vad som kännetecknar en demokratisk rättsstat – utan att för dens skull lyckas förhindra terrordåden, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, och försvarsadvokat Thomas Olsson håller med i kritiken.

– Det de vill bestraffa är inte terroristhandling utan den väldigt vardaglig handling att resa. Och det som ska göra resan straffbar är vilka åsikter personen har som utför resan. Det här är ett väldigt tydligt steg mot övervakningssamhället, säger Olsson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.