Foto: TT

Moderaterna vill permanenta flyktinglag

Uppdaterad
Publicerad

I morgon beslutar riksdagen om den skärpta migrationslagen där tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel. Lagen ska gälla i tre år men nu säger Moderaterna att om de vinner valet ska den bli permanent.

– När den tillfälliga lagen löper ut vill vi stifta en ny lag som är hållbar och långsiktig kring tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid anhöriginvandring, säger Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson.

Det var i slutet av november som regeringen presenterade sin skärpta migrationspolitik som skulle ge ett andrum i flyktingmottagandet. Den största förändringen är att flyktingar nu ska få tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta och inte längre kunna ta hit sina anhöriga. Lagen ska gälla till 2019 – men inte om Moderaterna får bestämma.

– I Moderaternas plan för ett starkare Sverige ingår att vi måste klara integrationen av de som är här. Vårt besked är därför att det inte kan bli aktuellt att återgå till den kravlösa flyktingpolitiken, säger Johan Forssell (M).

Men hur blir integrationen bättre med tillfälliga uppehållstillstånd?

– Vi har byggt in en mekanism som innebär att om man söker sig till arbetsmarknaden och får en anställning så blir det tillfälliga uppehållstillståndet permanent. Sen handlar det också om att om vi ska klara av att ge människor ett bra mottagande kan vi inte ha regler som skiljer sig från övriga Europa.

”Allvarliga konsekvenser för människor av kött och blod”

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Svenska Röda Korset, kallar lagförslaget för en historisk omläggning i svensk flyktingpolitik.

–  Jag tror att man vill ha färre asylsökande hit, men det handlar om att Sverige har ett ansvar att se till att människor som är på flykt undan krig och konflikt faktiskt får en möjlighet att söka asyl och får en möjlighet att leva med sin familj. Lagförslaget gör det omöjligt att kunna återförenas med sin familj och det får stora humanitära konsekvenser, säger hon.

Svenska Röda Korset har varit kritiska till lagförslaget sedan det kom. Ulrika Årehed Kågström kallar det för ”något av det värsta vi har sett”.

– Det får väldigt allvarliga konsekvenser för människor av kött och blod som är långtgående. Människor kommer tvingas leva åtskilda från sin familj. Det gör att det finns en risk att fler tvingas ut på den farliga resan över Medelhavet. Integrationen blir svårare när man vet att man kanske inte ska stanna här permanent.

En av lagförslagets konsekvenser kan bli att man slösar bort de resurser man får med flyktingarna, säger Ulrika Årehed Kågström.

– Vi ser risker med att läkare som kommer hit istället för att ta ett snabbspår för att validera sin utbildning och börja jobba som läkare tvingas skaffa ett snabbt arbete för att kunna försörja sig och ha en möjlighet att ta hit sina anhöriga. 

Risk för falska uppehållstillstånd

Många har varnat för att handeln med falska anställningskontrakt kommer öka när ett krav för permanent uppehållstillstånd är att man har ett jobb. Något svar på hur det ska lösas har inte Moderaterna i dag.

– Det ska aldrig löna sig att fuska i Sverige och det ska beivras. Vi kommer få anledning att återkomma till den här frågan framöver, säger Johan Forssell.

Oklar framtid

På Moderaternas stämma i höstas beslutades att de tillfälliga uppehållstillstånden skulle vara treåriga. Det var också vad allianspartierna och regeringen kom överens om i migrationsöverenskommelsen en tid senare.

Men enligt den lag som riksdagen beslutar om i morgon och som börjar gälla i sommar, får den största gruppen asylsökande ettåriga uppehållstillstånd. Johan Forssell kan i dagsläget inte säga hur långa uppehållstillstånd Moderaterna vill se efter 2019.

– Det är viktigt att de svenska uppehållstillstånden ligger i linje med vad som gäller i övriga Europa så det får vi återkomma till när lagen löper ut. Men det viktiga är att uppehållstillstånden ska vara tillfälliga.

Har du på något sätt förankrat det här med de partier ni har tänkt att regera med?

– Det här är ett besked som vi ger från Moderaterna i dag. Sen kommer vi tillsammans i alliansen ta fram svar inför valet 2018.

Oenighet i riksdagen

På frågan om det går att återgå till den gamla politiken efter valet, svarar statsminister Stefan Löfven (S):

– Jag vet inte. Det går inte att säga än. När den här tiden har gått, då vet vi hur förutsättningarna ser ut.

Miljöpartiets Maria Ferm försäkrar att det är hela regeringens ambition att Sverige ska återgå till den gamla ”humana flyktingpolitiken”.

– Det är helt centralt för oss att de nya tillfälliga lagarna blir så korta som möjligt, säger Ferm.

Vänsterpartiet ska rösta nej. Christina Höj Larsen (V) anser att åtstramningarna tyder på att Sverige har en regering i ”fritt moraliskt fall”.

Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna är kritiskt till att familjeåterförening försvåras. Men L och KD stödjer ändå propositionen i stort. C tänker rösta nej.

Sverigedemokraterna anser att åtstramningarna är nödvändiga, men inte tillräckliga.

– Vi måste se till att Sverige inte framstår som ett attraktivt land att ta sig till, säger Paula Bieler (SD).

Tillfällig begränsningslag

  • Personer som klassas som konventionsflyktingar får treåriga uppehållstillstånd.
  • Alternativt skyddsbehövande, den största gruppen förra året, får uppehållstillstånd i 13 månader.
  • När ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas, om personen kan försörja sig.
  • En person som inte fyllt 25 år ska bara beviljas permanent uppehållstillstånd om han eller hon fullföljt gymnasieutbildning eller motsvarande.
  • Kvotflyktingar ska fortfarande beviljas permanenta uppehållstillstånd.
  • Alternativt skyddsbehövande ska inte ha rätt till familjeåterförening.
  • Konventionsflyktingar ska ha rätt att ta hit make, sambo och barn under 18 år.
  • Ett försörjningskrav införs som innebär att man måste kunna försörja den anhörig som kommer till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.