Stockholms stads belysningsexpert Anders Hedlund reder ut varför staden känns mörkare med ny – ljusare – belysning. Foto: Abed Al-Qaisi/SVT

Därför upplevs modern stadsbelysning som mörkare

Uppdaterad
Publicerad

Under den mörka årstiden är konstgjort ljus från lyktstolpar och gatlampor avgörande för om vi ska kunna vistas i utomhusmiljöer. Senaste åren har LED- och halogenlampor gjort gatubelysningen mer energieffektiv – och ljusare. Men också mörkare.

– Det kan upplevas som mörkare när det spridda ljuset från gamla lampor blir mer sällsynt, säger belysningsexpert Anders Hedlund.

SVT Nyheter lät Stockholms stads belysningsexpert Anders Hedlund reda ut skillnaderna mellan föråldrad belysning av kvicksilver och högtrycksnatrium och det moderna LED-ljuset.

Vilka faktorer spelar in när en gata får belysning?

– Vi vill att ljuset ska återge omgivningens färger neutralt. Men det är viktigt att man kan se vem man möter och att man kan orientera sig. Vi vill att staden ska se ut som den gör på dagen, säger Anders Hedlund på trafikkontoret i Stockholms stad.

– Sedan jobbar vi med att anpassa belysningen efter vilken aktivitet som platsen är till för. Parker, gräsmattor och buskage får inte samma vägledande ljus som exempelvis gångvägar.

Sedan 2015 finns ett förbud inom EU mot att tillverka lampor av kvicksilver. 

Varför vill man inte använda kvicksilverlampor förutom att de är energislukare?

– Det blir mindre ljusförorening, alltså ljus som skickas vertikalt upp i luften. Med äldre kvicksilverlamporna slaskas ljuset ut överallt, upp på väggar och fasader.

Har det moderna ljuset gjort att staden blivit mörkare utanför strålkastarljuset?

– Det kan upplevas som mörkare när det spridda ljuset från gamla lampor blir mer sällsynt. Men det har blivit ljusare där vi vill att det ska lysa, där vi vistas och ska ta oss fram.

Vilka fördelar har moderna ljuskällor?

– LED sparar energi och ger en bra ljuskvalité. Vårt uppdrag är att skapa ljus och trafiksäker miljö. Vi jobbar mycket med att skapa ljuspunkter. Tekniken gör att vi kan styra lamporna på ett nytt sätt vi inte kunde tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.