Morgan Johansson: Kriminalvården kommer att få en stor del av de pengarna

Publicerad

Fulla fängelser leder till mer våld, både mellan intagna och mot personal. Men justitie- och inrikesminister Morgan Johansson menar att det beror på att brottsbekämpningen fungerar bättre.

– Den här mandatperioden har vi gjort stora satsningar på polisen, nu är det kriminalvårdens tur, säger han i Morgonstudion.

Polisen jobbar mer effektivt och straffen har skärpt. Det är orsaken till att det blivit allt trängre på svenska fängelser, menar Morgan Johansson. Nu vill Socialdemokraterna avsätta 800 miljoner kronor för att stärka hela rättskedjan – ett förslag som partiet presenterade i går.

– Kriminalvården kommer att få en stor del av de pengarna. Dels handlar det om att renovera, vi har stort eftersatt renoveringsbehov sen åratal tillbaka.

För fyra år sedan var 85 procent av platserna på svenska fängelser upptagna. Nu ligger beläggningen runt 95 procent.

– Det ska helst inte ligga över 90 procent, man behöver möjlighet att kunna flytta intagna, den luften i systemen måste finnas, säger Morgan Johansson.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna för att kommentera Socialdemokraternas förslag. Partiet har tackat nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.