H17 är ett center där missbrukare kan komma in och ta sina droger under hygieniska och kontrollerade former, på Vesterbro i centrala Köpenhamn. Foto: TT

Miljöpartiet: Ja till fixrum för droganvändare

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets kongress har ställt sig bakom ett förslag om att genomföra en försöksverksamhet med fixrum för droganvändare. Argumentet är att det är en effektiv åtgärd för att minska spridningen av smittsamma sjukdomar och för att färre ska dö till följd av sitt missbruk.

Partistyrelsen motsatte sig förslaget, men ombuden valde istället att gå på Grön Ungdoms linje.

Miljöpartiet blir därmed det första riksdagspartiet att föreslå försök med fixrum i Sverige.

Så kallade fixrum, där människor kan inta droger, finns i flera europeiska länder och tanken är att erbjuda en trygg och ordnad plats, där det exempelvis finns sjuksköterskor och socialarbetare, och där missbrukarna även kan bli rekommenderade avvänjningsprogram.

”Färre ska dö”

– Att Miljöpartiet har ställt sig bakom Grön Ungdoms förslag är en viktig seger för en humanare narkotikapolitik. Fixrum finns redan i flera andra länder som Norge, Danmark, Tyskland och Spanien. Nu kan vi gå vidare med arbetet för att färre ska dö på grund av sitt missbruk, säger Lucas Henriksson, kongressombud för Grön Ungdom.

I en sammanställning av forskningen kring effekten av fixrum har den europeiska narkotikabyrån EMCDDA bland annat kommit fram till att fixrum ökar tillgången till sjukvård för människor som har problem med droger, utan att samtidigt öka droganvändandet.

Dessutom visar erfarenhet från fixrum i bland annat Köpenhamn att åtgärden är effektiv för att minska dödliga överdoser.

LÄS MER: Norska Høyre: Sluta straffa droganvändare

FN-kritik

Att just möjligheten till övervakat droganvändande saknas i Sverige har tidigare kritiserats av FN-kontoret för mänskliga rättigheter, som menade att Sveriges narkotikapolitik inte lever upp till mänskliga rättigheter.

Under kongressen klubbades också att MP vill att behandling med Naloxon-nässpray för opioidmissbrukare ska erbjudas av samtliga landsting och att MP ska verka för en statlig utredning om beroendevård.

LÄS MER: Här tar de sin fix under trygga former

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.