Anders Schröder får inte uppbackning från ledningshåll. Foto: TT/MP

MP-ledamot öppnar för att tillåta cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder menar att det nu är dags att ompröva den svenska narkotikapolitiken. Samtidigt bjuder han in till ett seminarium om narkotika i riksdagen, rapporterar Sveriges Radio.

Anders Schröder menar att dagens förbud mot narkotika inte fungerar och därför lyfter han frågan om en omprövning.

– Kopplingen mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, och narkotikahandeln, är ju solklar, och det säger också polisen. Det är det som driver den våldsspiral vi ser nu. Om vi skulle kunna få bort lite av den våldsspiralen genom att ha en laglig försäljning som konkurrerar ut den olagliga, så är ganska mycket vunnet, säger han till Sveriges Radio.

Om några veckor anordnar han ett seminarium i riksdagen med titeln ”Bortom repressiva åtgärder – alternativ för att motverka skadorna av narkotika”. En av de frågor som ska debatteras är just legalisering av cannabis.

– Jag säger inte på något sätt att det är riskfritt med en legalisering, men jag säger att det redan i dag är stora skador av en den politik vi bedriver i nuläget, säger Anders Schröder till Sveriges Radio.

Men Miljöpartiets officiella linje är att man står bakom dagens narkotikapolitik och inte vill legalisera cannabis, eftersom det riskerar att leda till ökat missbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.