Rebecka Le Moine (MP) gjorde en miss när chat control-förslaget klubbades. Arkivbild. Foto: JESSICA GOW

MP och V röstade ”fel” om kontroversiella förslaget: ”Mänskligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett rejält klavertramp för både V och MP. När justitieutskottet sade ja till ”chat control” missade båda partierna att redovisa en avvikande åsikt – trots att de egentligen är emot det omstridda EU-förslaget.

På tisdagen klubbade riksdagens justitieutskottet igenom förslaget som brukar beskrivas som ”chat control 2.0”. Förslaget är tänkt att skydda barn mot övergrepp, men har kritiserats för att innebära långtgående inskränkningar i den personliga integriteten.

Det är ett kompromissförslag som Belgien tagit fram inför ministerrådet, eftersom ursprungsversionen mött hårt motstånd.

I utskottet var det bara SD och C som invände. Att även MP och V är emot det omstridda förslaget framgick inte, då de två partierna missade att redovisa en avvikande uppfattning.

Rebecka Le Moine: ”Mänskligt att man ibland missar”

Enligt Rebecka Le Moine, som sitter i EU-nämnden för MP, skedde en sammanblandning av två olika förslag.

– Det finns två olika versioner, dels rådets kompromissförslag som är så generellt i sina skrivelser att vi inte alls kan ställa oss bakom det, säger hon till TT och fortsätter:

– Dels ett förslag där vi i den gröna gruppen i EU-parlamentet har arbetat fram olika krav som vi har fått gehör för. Det ställer vi oss bakom, säger hon.

Det var alltså den förra som togs upp i utskottet.

– Med facit i hand skulle vi ha lämnat en avvikande åsikt, men det gjorde vi inte utan det var en miss. Det är mänskligt att man ibland missar, säger Rebecka Le Moine.

Att även V gjorde en miss är något som journalisten Emanuel Karlsten var först med att rapportera.

Sverigedemokraterna: ”Oärligt mot väljarna”

Sverigedemokraterna är mycket kritiska till förslaget och Adam Marttinen (SD) som sitter i justitieutskottet anklagar Moderaterna för dubbelspel. Men även Liberalerna får kritik.

Detta då partierna i valrörelsen antytt att de inte kommer gå vidare med chat control.

– Det tycker jag är oärligt mot väljarna, säger han.

Även V och MP får kritik:

”V och MP vek sig också, synd att EU-valet mest handlade om Tiktok. Det här hade förtjänat mer skarpa frågor!”, skriver han på Twitter.

Förslaget kommer nu att beredas i EU.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle vanliga semesterbilder kunna leda till att du stämplas som pedofil på grund av EU-förslaget? I videon förklarar professorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.