Partisekreterare Anders Wallner (i mitten) tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Scanpix

MP väljer ”hen” i nytt partiprogram

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Miljöpartiet sitt nya partiprogram och använder omdebatterade könsneutrala hen genomgående i texten.

I det första utkastet till ett nytt partiprogram, som en arbetsgrupp inom Miljöpartiet arbetat med i ett och ett halvt år, används det könsneutrala ordet hen genomgående i texten.

Ordet har skapat stor debatt sedan det började dyka upp mer frekvent för ett par år sedan. Senast var det DN som skapade rabalder genom att förbjuda användandet av ordet.

Men inom Miljöpartiet är man överrens om att ordet är ett självklart steg.

–Det är en språkreform som känns naturlig för ett modernt parti, säger partisekreterare Anders Wallner till SVT Nyheter och fortsätter:

–Det är ett modernt språk som också är enklare än att hela tiden använda han eller hon. 2005 fanns det yrkande inom partiet att använda ett könsneutralt språk, men då ansågs det vara ett hinder för läsförståelsen, men nu känner vi att det är en reform som slagit igenom så lätt så att det är fullt möjligt.

Det nya förslaget innehåller också en betydligt mer positiv syn på arbete och näringsliv. Nu slår partiet fast att arbete faktiskt är grunden för välfärden och att näringslivet kan användas i den gröna omställningen. Borta är skrivningar om friår och medborgarlön.

Utdrag ur partiprogrammet

I förslaget till nytt partiprogram, under rubriken ”Barn” skriver MP:

”Vi vill införa genuspedagoger i förskolan och ge alla barn möjlighet att få vara sig själva och inte tvingas in i samhällets snäva mallar beroende av kön eller sexualitet. Flickor och pojkar ska ha lika möjligheter att utvecklas och leva sina liv utan att hämmas av rådande könsroller.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.