Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Helldén om ny kärnkraft i SVT:s 30 minuter. Foto: SVT

MP vill riva upp Tidösatsningar på kärnkraft efter nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Blir det regeringsskifte efter nästa val vill Miljöpartiet riva upp regeringens satsningar på ny kärnkraft.

Det lovar MP-språkröret Daniel Helldén i SVT:s 30 minuter.

Miljöpartiet vill samarbeta med Socialdemokraterna efter nästa val. Men i både energipolitiken och migrationspolitiken drar man just nu åt olika håll.

Socialdemokraterna är öppna för byggandet av ny kärnkraft. Men om de rödgröna vinner nästa val kommer Miljöpartiet arbeta för att eventuella avtal om ny kärnkraft rivs upp, säger språkröret Daniel Helldén i 30 minuter.

Inte förankrat med S

Han är starkt kritisk till Tidöpartiernas vilja att subventionera kärnkraft och tvivlar på att de kommer i gång med byggandet. Men om detta ändå sker, säger Daniel Helldén:

– Bygger det på förutsättningarna att man går in och subventionerar kraftigt så ska det inte fortsätta, då ska man riva upp det.

Daniel Helldén medger dock att frågan om att riva upp eventuella kärnkraftsbeslut inte är förankratmed Socialdemokraterna.

Energipolitiken är inte det enda politikområdet som kan komma att förändras om Miljöpartiet hamnar i regeringsställning efter nästa val.

Vill se generös migrationspolitik

I 30 minuter säger Daniel Helldén även att Miljöpartiet vill se en betydligt mer generös migrationspolitik. Han vill bland annat se ett återinförande av permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.

Socialdemokraterna går däremot i motsatt riktning och vill se en fortsatt restriktiv migrationspolitik.

– Det är en del av politiken att man diskuterar och ser vad man kan komma fram till. Vi tycker att det här är mycket viktiga frågor och det kommer vi ta strid för, säger Daniel Helldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.