Jabar Amin (MP), riksadagsman och utbildningspolitisk talesperson, och Åsa Romson (MP) miljöminister och vice statsminister. Foto: TT

MP-vrede över ”låtsaspost” för Åsa Romson

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att vice statsminister Åsa Romson inte fungerar som ställföreträdande statsminister verkar ha överraskat många inom Miljöpartiet. SVT Nyheter har pratat med flera riksdagsledamöter som känner sig förda bakom ljuset, och som anser att det är helt oacceptabelt.

– Vi kan inte ha en vice statsminister på låtsas. Det är inte acceptabelt, säger Jabar Amin (MP), som är riksdagsman och utbildningspolitisk talesperson inom Miljöpartiet.

Jabar Amin (MP) är den enda som är öppet kritisk mot den egna partiledningen när det gäller uppgiften att vice statsminister-posten bara har en symbolisk funktion.

När Dagens Nyheter publicerade dessa uppgifter i dag verkar det ha tagit många ledande miljöpartister på sängen. Bakgrunden är att Stefan Löfven (S) häromdagen fördes akut till sjukhus, varpå frågan väcktes om vad som händer i ett akut läge då statsministern inte kan utföra sina åtaganden.

Verkar inte ha förstått

Inom den miljöpartistiska riksdagsgruppen verkar man inte ha förstått att vice-posten inte betyder det som de flesta möjligen förknippar med ett ställföreträdarskap, det vill säga att man är nummer två i ansvaret över regeringens arbete.

Mest verkar upprördheten handla om att de känner sig oinformerade om detta då förhandlingar fördes med Socialdemokraterna om olika ministerposter. För många var vice minister-posten viktig, eftersom det skulle markera Miljöpartiets tyngd.

– För det första är det helt oacceptabelt. För det andra så är jag mycket förvånad över att jag och flera andra inom riksdagsgruppen inte är informerade om detta. Det är ju vi som har varit med om godkänna uppgörelsen om att bilda regering med socialdemokraterna, säger Jabar Amin.

Har ni blivit lurade?

– Jag vet inte, men jag visste inte om det här i alla fall, och jag har pratat med flera inom riksdagsgruppen bara för en stund sedan och ingen visste om detta, säger han.

Romson: Ingen stor fråga

Språkröret och vice statsminstern själv, Åsa Romson (MP), beklagar att det är flera ledande miljöpartister som inte känner sig informerade om detta.

Men för henne har den här frågan aldrig varit i fokus. Vid förhandlingarna var det viktigaste att komma överens om ministerposter som skulle leda till den bästa politiken.

– Det här var ju en del av den regeringsöverenskommelse Miljöpartiet gjorde med Socialdemokraterna förra hösten. Där fokuserade vi helt på de politiska krav som vi hade drivit i valrörelsen och där vi ville formera en så stark regering som möjligt tillsammans med Socialdemokraterna. Vi såg inte frågan om ställföreträdarskap för vice statsministern som någon stor fråga överhuvudtaget, Säger Åsa Romson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer