Tält för nyanlända asylsökande vid Migrationsverkets kundcenter i Malmö. Foto: TT

MSB larmar: Klarar inte hitta tältplatser

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna kommer inte klara att ordna tillfälliga boenden och tältplatser för alla de flyktingar som kommer till Sverige. MSB och Fortifikationsverket varnar nu att man endast kommer kunna skapa 4.000 av de 110.000 platser som Migrationsverket efterfrågat i år och nästa år.

Bristen på sängplatser för flyktingar är akut. Runt om i landet har både gymnastiksalar och kundcenter fått göras om till tillfälliga sovsalar. Att ställa upp tält har setts som ett sätt att få många sovplatser på kort tid, men också det visar sig vara mycket svårt.

Migrationsverket har begärt minst 100.000 platser i år och nästa år, varav 50.000 redan i år. Men i ett svar till Migrationsverket skriver nu MSB och Fortifikationsverket att man inte kommer att klara att ordna de platser som efterfrågats.

”Redan i detta inledande skede kan MSB och FORTV konstatera att det arbete som myndigheterna bedriver vad avser tillfälliga asylboenden i form av tält, inte kommer att kunna möta det totala behov som MiV redovisat”, skriver myndigheterna i sitt svar till Migrationsverket i dag.

”Kommer inte lyckas”

Anneli Bergholm Söder, avdelningschef och operativt ansvarig på MSB, säger till SVT Nyheter att man vill vara öppen med att målet inte kommer att uppnås.

– Vi vill förvarna om att det här kommer vi inte att lyckas med, det är enkelt att sätta upp tält men när det handlar om lite mer långvarigt boende så finns det regler, man måste också förbereda för el, vatten och avlopp.

”Extremt offensivt mål”

Framförallt är det problem att hitta mark för tälten samt att det tar lång tid att få bygglov och att förbereda för el och avlopp på den mark som finns.

– Det var ett extremt offensivt mål, jag tror inte man hade funderat så mycket över markförberedelser och sådant, säger Anneli Bergholm Söder.

Istället för 100.000 platser kommer man nu att satsa på fyra pilotprojekt med tält som ger totalt 4.000 platser.

– Vi hoppas att pilotprojekten ska kunna göra att vi kan dra erfarenheter och snabba upp processen längre fram.

Tälten anses redan som en nödlösning, men frågan är om det finns andra lösningar om nödlösningen inte fungerar.

– Det är den här lösningen som regeringen har pekat på. Men parallellt med arbetet med tältplatser så kommer vi att titta på om det finns andra, kostnadseffektiva och bättre förslag och föra dialog med Migrationsverket om dessa, svarar Anneli Bergholm Söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.