MSB om hur boende i riskområden kan agera kring översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har MSB pekat ut tio områden där risk för översvämning, ras, skred och erosion är som störst. Men hur kan man som privatperson agera om man bor i något riskområdet? Det viktigaste är att ta reda på fakta om risker som finns där man bor, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.  

Det förödande ovädret har skördat 165 liv i Tyskland och drabbat flera länder i Europa. Frågan om Sveriges beredskap för att tackla liknande situationer har väckts och i en nyligen släppt rapport identifieras tio riskområden av MSB och SGI. Som boende i någon av riskområdena bör man inte vara orolig, men ta reda på fakta, enligt Leif Sandahl, som är brandingenjör på MSB. 

– Jag tycker nog inte man ska vara orolig utan jag tycker man ska ta reda på fakta om de risker där jag bor, så man sätter sig in i vilka risker och vet vad jag kan bli drabbad av.

Klimatkrisen

Fundera på utrustning

Kartan, berättar han, visar en mångfald av olycksrisker kopplade till översvämningar, skred eller klimatförändringar och det viktigaste är att sätta sig in i och förebygga riskerna. 

– Vet jag att jag bor lågt så behöver jag fundera på: ska jag skaffa mig en pump, ska jag ha egen invallningsutrustning, räcker samhällets resurser till, vilket de förmodligen inte gör för det kanske är andra som är mer utsatta som prioriteras. Man måste tänka till på de prylar man kan behöva och den situation som kan bli.

Inte bygga på fel ställen

En annan åtgärd för att hantera riskerna är att inte bygga på fel ställen. Men det finns redan bebyggelse som i ett förändrat klimat blir påverkad.

– Där gör MSB med andra myndigheter vissa karteringar och försöker gå in med stödåtgärder. Det är den enskilde som till stor del får betala det här, eller kommunen. Staten har vissa bidrag att ge men de är ganska små jämfört med vad som kan göras. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet